Stečaj - rješenje ili ?

Stečajevi u preduzećima u Republici Srpskoj vrlo često traju godinama, nerijetko i po deceniju, a rekorder je preduzeće “Maglić holding” iz Foče, koje je u stečaju bilo punih deset godina. Da se u nekim preduzećima stečajni postupak zna otegnuti potvrđuju i preduzeća “Celpak” iz Prijedora i “Ambalažerka” iz Trna, koji su u stečaju po devet godina. Pozamašan stečajni staž imaju i “Energana-Incel”, koji je u postupku oživljavanja osam godina, te firme “Novoteks”, “Bilećanka” i “Famos fabrika Koran”.


Poreska uprava RS trenutno od preduzeća koja su u stečaju potražuje 333 miliona maraka, a samo deset najvećih preduzeća u stečaju duguje 40 odsto tog iznosa. Do sada je prosjek naplate bio deset odsto, što znači da će RS u ovim stečajevima izgubiti otprilike 300 miliona KM.


Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević je rekao da su osnovni razlozi dugih stečajeva neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i to što je imovina stečajnog dužnika uglavnom uništena i niko neće da je kupi.


- Prema Zakonu o stečaju, on se mora sprovesti u roku od godinu, što je nemoguće. Ako hoćete da stečaj bude kvalitetno sproveden, trebaju vam minimalno dvije godine - kazao je Kovačević. Sekretar Saveza Udruženja malih akcionara Ognjen Jugović je rekao da najveći broj stečajeva u RS služi da se legalizuje pljačkaška privatizacija, ratno i poslijeratno profiterstvo. "Stečajevi služe za legalizaciju kriminala. U stečaju se gube prava malih akcionara, koji se na taj način brišu", rekao je Jugović.


Komentarišući optužbe predstavnika malih akcionara da se preduzeća u RS namjerno guraju u stečaj, Kovačević je rekao da je pravo pitanje za koga mali akcionari rade. "To su sve falševi i lopovske igre", rekao je Kovačević.


Prema podacima Privredne komore RS od 2008. do 2011. godine u RS je zaključen 581 stečajni postupak, a u 2012. godini 139. U Savezu sindikata RS su kazali da je od 2003. godine do danas, u RS zbog stečaja 54.700 radnika ostalo bez posla. Svim tim radnicima povezan je radni staž. Vlada RS je za ove namjene izdvojila više od 160 miliona KM. " Stečaj je pokrenut u više od 600 preduzeća, a radnici su ostajali bez posla zbog loše kriminalne i lopovske privatizacije, te nesposobnosti vlada da kreiraju i kontrolišu sprovođenje zakona", rekla je predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.


Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić je rekao da je začuđujuće da stečajni postupci toliko dugo traju i dodao da nijedan stečaj u oblasti metalske industrije nije trajao manje od tri godine. Na dugo trajanje stečajnih postupaka prošle godine je upozorila i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Naglašeno je da stečajni postupci nisu ispunili zadate ciljeve, te da tek svaki 50. stečaj završi reorganizacijom stečajnog dužnika.

Objavio: JavnaProdaja Team 29.04.2013 15:51
Sve vijesti