Kako štedjeti za kišne dane, a kako za hitne slučajeve

Izvor: Business.hr, 25.9.2013 8:25:10


Za početak, koja je razlika između “kišnih dana” i “hitnih slučajeva”? Neki će reći da razlike nema jer da je dan kada se dogodi neki hitni slučaj zapravo kišan. No, probajmo ilustrirati razliku na istom, jednostavnom primjeru. 


Pretpostavimo da ste kućevlasnik. Jednoga dana strašna oluja vam je otpuhala sve crijepove sa krova. Taj dan i dani koje slijede su (i doslovno) “kišni dani”. S druge strane, ako vam je pukla cijev u kupaonici pa morate pozvati vodoinstaletera (hitne intervencije), ili ste ostali zaključani izvan kuće pa morate pozvati bravara, to bi mogli okvalificirati kao “hitni slučaj”.


Glavna razlika je zapravo u ušteđenom iznosu i roku njegovog trošenja. Popravak krova je puno skuplji i dugotrajniji proces od popravka vodovodne cijevi, i ako ne želite dizati adaptacijski kredit, a bili ste dovoljno pametni da ste štedjeli za crne dane, taj problem ćete lakše prebroditi. S druge strane i popravak puknute cijevi (ili razbijenog prozora, ili probušene gume, ili hitnog poziva taxi službi jer kasnite na posao a baš vam je auto otkazao poslušnost) je po iznosu i brzini realizacije puno manji i jeftiniji problem.


Kišni dani

Osim navedenog primjera, pod kišne dane bi mogli svrstati i dane koji slijede nakon nenadanog otkaza, elementarne nepogode ili prometne nesreće sa većom materijalnom štetom i u najgorem slučaju bolest ili ozljede.


Evo nekoliko savjeta:


Savjet 1: Umjesto na poseban račun ili u gotovini, za kišne dane štedite oročenom štednjom na duži rok. Budite optimist i vjerujte kako kišni dani neće doći tako skoro pa oročite sredstva na duži rok jer su kamate veće. Također razmotrite i mogučnosti ugovaranja doplatne štednje koja omogućuje doplate u bilo kojem iznosu i roku. Dogovorite sa ukućanima da i oni sudjeluju u štednji jer će i njima “kišiti”…


Savjet 2: Opunomočite partnera ili člana obitelji da može raspolagati štednim ulogom u slučaju da ste vi u nemogućnosti dolaska do banke.


Savjet 3: Probajte štedjeti barem 6 mjeseci od svoje plaće za slučaj nenadanog otkaza ili neplaćenog bolovanja, to će vam omogućiti plaćanje rečuna i ostalih obaveza dok se ne snađete ili ozdravite.


Savjet 4: Ne postavljajte si granice, ukoliko procijenite da ste uštedjeli i više nego dovoljno za kišne dane, nemojte prestat štedjeti, samo sredstva uplatite na novi račun ili novo oročenje neovisno o “fondu za kišne dane”. Možda je i najvažnije da uplaćujete realne iznose koji su u skladu sa vašim mogućnostima. Nema smisla štedjeti za kišne dane ako ćete danas biti gladni. Procjena je na Vama…


Savjet 5: Važno je znati prepoznati “kišni dan”, dan kada ste izgubili svoj stari mobitel, pa biste si baš rado kupili onaj najnoviji sa super kamerom i divovskim touchscreen ekranom, nije kišni dan.


Hitni slučajevi


Savjet 1: Za razliku od “fonda za kišne dane”, “fond za hitne slučajeve” je puno manji i dinamičniji, ta sredstva vam moraju biti na raspolaganju brzo i u bilo kojem trenutku, stoga umjesto oročenja u banci, sredstva uplatite na poseban žiro račun. Uz račun ćete dobiti karticu kojom čete do sredstava moći doči bilo kad i bilo gdje bez potrebe da odlazite u banku.


Savjet 2: Kamatna stopa na sredstva po viđenju (a vista) j, dakle za sredstva na računu, je vrlo mala, tako da “fond za hitne slučajeve” ne služi za akumuliranje sredstava, tako da iznos koji ćete imati na rasplaganju može biti fiksan. Recimo 1000 kn. To je dovoljno da platite taxi ili vučnu službu, da pozovete hitne intervencije ili bravara. Samo je važno nadomjestiti iskorištena sredstva…


Savjet 3: Od tih 1000 kn za “hitne slučajeve” možete pola spremiti u gotovini doma ili u automobilu, tako da vam dio fonda bude pri ruci i kada niste kraj bankomata, nestane struje ili izgubite karticu…


Savjet 4: Naučite svoje ukućane prednostima štednje za “hitne slučajeve” i uvjerite ih da svaki ukućan napravi svoj vlastiti fond. Djeca mogu štedjeti u kasici prasici, a vi i vaš artner svaki na svome računu.


Savjet 5: Rasprodaja na koju ste upravo naletjeli ili vožnja taksijem jer vam je vruće i niste raspoloženi za šetnju ili javni gradski prijevoz nije hitni slučaj!


Na kraju, ako vam se nikada niti ne dogodi kišni dan ili hitni slučaj, ušteđeni novac uvijek možete iskoristiti. 

 

Objavio: JavnaProdaja Team 25.09.2013 14:19
Sve vijesti