Nova banka dobila spor protiv Antonića

BANJALUKA, Viši privredni sud Banjaluka je uvažio žalbu i presudio u korist Nove banke Banjaluka koju je tužila firma „Antonić Trade“ iz Laktaša zahtijevajući povrat više od milion maraka po osnovu plaćene garancije u korist Tvornice duhana Rovinj (TDR).


Viši privredni sud je ovim poništio prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog privrednog suda koja je bila u korist „Antonić Trade“.


U Novoj banci potvrdili su informaciju da su dobili sudski spor, ali da im još nije uručena presuda.


Ovo je potvrda“, kratko su prokomentarisali u Novoj banci, „da smo bili u pravu kada smo uložili žalbu na prvostepenu presudu. Svi argumenti i dokazi koji smo iznijeli su nedvosmisleno bili na našoj strani, što je Viši privredni sud potpuno prihvatio“.


Prvostepena presuda je u Novoj banci tada ocijenjena kao skandalozna, prepuna propusta koja može nanijeti nesagledivu štetu bankarskom sistemu RS.


Viši privredni sud je uvažio žalbu Nove banke, koja je navela da je sudija Okružnog privrednog suda Igor Dabić donio presudu prema kojoj su firmi „Antonić Trade“ dužni vratiti 977.915 KM plus troškove suđenja od 28.614 KM i zateznu kamatu, suprotno izvedenim dokazima i nalazima vještaka tokom sudskog procesa.


U Novoj banci su javno upozorili javnost i sve institucije u RS da bi eventualna potvrda prvostepene presuda stvorila sudsku praksu koja bi ukinula institut bankarske garancije i promijenila tok domaće ekonomije.


Slučaj datira od 2008. godine, kada je TDR zaključio ugovor kojim firmi „Antonić Trade“ daje kredit od 500.000 evra uz obezbjeđenje bankarskom garancijom Nove banke na isti iznos u slučaju neizvršavanja obaveza laktaške firme.


Nakon što „Antonić Trade“ nije izmirio svoje obaveze, Zagrebačka banka, kao korespodentska banka TDR-a, u septembru 2009. godine Novoj banci dostavlja SWIFT poruku u kojoj poziva da plati garanciju, što su i uradili.


Okružni privredni sud u presudi, međutim, navodi da je „Antonić Trade“ u tom predmetu pretrpio štetu, zato što Nova banka „nije imala osnova da izvrši plaćanje po garanciji, jer je ugovor po kojem je izdata garancija prestao da postoji“.


U Novoj banci odbacuju takvo obrazloženje ističući da su izdavanjem garancije preuzeli obavezu da, ukoliko „Antonić Trade“ ne izmiri svoju ugovornu obavezu, istu izmiri i plaćanje izvrši na prvi poziv kako su ugovorom definisali laktaška firma i TDR.

Objavio: JavnaProdaja Team 14.10.2013 16:10
Sve vijesti