UniCredit Bank u novom projektu održive energetske efikasnosti

UniCredit Bank je potpisala učešće u novom II Projektu održive energetske efikasnosti za zapadni Balkan (WeBSEFF II) s kreditom od deset miliona eura, koji je odobrio EBRD. 


Sredstva će dalje biti odobravana privatnim kompanijama i javnom sektoru za ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. 


Ovo je nastavak uspješne saradnje s EBRD-om, ostvarene kroz učešće u WeBSEFF I u iznosu od pet miliona eura, kojima je UniCredit Bank finansirala 12 projekata u Bosni i Hercegovini. 


Kreditna linija WeBSEFF II podržava investicije u komercijalnu energetsku efikasnost (investicije u opremu, sisteme i procese koji omogućavaju smanjenje potrošnje energije), samostalne male projekte obnovljive energije (investicije u tehnologije obnovljive energije), energetsku efikasnost sektora zgrada i investicije u obnovljivu energiju. 


Nakon potvrđene uspješnosti projekata za koji su sredstva korištena, korisnici kredita ostvaruju uvjete za investicijski poticaj u iznosu od pet do deset posto odobrenih sredstava za privatni sektor i deset do 15 posto odobrenih sredstava za općinski sektor.

Osim investicijskih poticaja, korisnicima će biti osigurana stručna pomoć konsultanata radi uspješne implementacije plasmana.
 

"Zadovoljstvo nam je nastaviti uspješnu saradnju s EBRD-om na području unapređenja energetske efikasnosti i investicija u projekte obnovljive energije u našoj zemlji. Učešćem u prvoj fazi ove kreditne linije EBRD-a (WeBSEFF I) značajno smo pomogli kompanijama u BiH da smanje svoje energetske troškove, povećaju proizvodnju i postanu konkurentnije na tržištu, zbog čega smo prošle godine dobili i nagradu EBRD-a za podršku održivim projektima energetske efikasnosti u BiH", kazao je direktor UniCredit Bank Ivan Vlaho. 


Dodao je i da se posebnost te kreditne linije ogleda u tome što se  isplatom investicijskih poticaja dodatno nagrađuje uspješnost projekata financiranih iz ove linije te osim ovih financijskih pogodnosti klijenti na raspolaganju imaju i tehničku podršku konsultanata. 


UniCredit Bank posvećena je razvoju lokalne zajednice i unapređenju kvalitete života u BiH, pri čemu poseban fokus stavlja na podršku ekološkim projektima u BiH. 


Iz ove banke navode da su prepoznali važnost i razvojni potencijal područja energetske efikasnosti i obnovljive energije te da su sretni što imaju, ponovno, priliku pružiti podršku projektima iz ove oblasti  nastavakom zajedničke saradnje (WeBSEFF II). 


Direktor predstavništva EBRD-a u Sarajevu Libor Krkoska kazao je da je ponosan što se UniCredit Bank priključila novom plasmanu, jer, navodi, njeno veliko prisustvo i udio na tržištu će značajno podstaknuti kreditiranje u oblasti energetske efikasnosti. 


"To predstavlja značajan korak naprijed u jačanju aktivnosti u ovoj oblasti u zemlji. Istovremeno, ovim će se proširiti portfelj proizvoda, koje UniCredit banka može ponuditi svojim klijentima, čime se jača njena konkurentska pozicija", kazao je Krkoska. 


Ukupni iznos kredita u sklopu WeBSEFF II je 75 miliona eura, koje osigurava EBRD, uz podršku dodatnih 11,5 miliona eura granta, koji je odobrila Evropska unija za programe tehničke saradnje i podsticaj ulaganja za zajmoprimce, koji će imati koristi od konsultantske i savjetodavne pomoći, poput besplatnih energetskih revizija. 


U program je uključena Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska,  Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija. 


Iz UniCredit Bank u današnjem saopćenju navode da postoji značajan potencijal za ulaganja u projekte energetske efikasnosti u regiji, ali su na tržištu još  prisutne brojne prepreke. Struktura WeBSEFF II rješava te prepreke, navode, te povećava mogućnost uštede energije, otvara nova tržišta i osigurava da rijetki izvori finansiranja budu dodijeljeni na efikasniji i učinkovitiji način. 


Projekt WeBSEFF II se oslanja na uspjeh Projekta WeBSEFF I u vrijednosti od 60 miliona eura, koji je pokrenut 2009. godine, u sklopu kojeg su do danas odobrena 123 projekta energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, u ukupnom iznosu od 55 miliona eura kredita. 


U Bosni i Hercegovini je odobreno 55 projekata u ukupnoj vrijednosti  15 miliona eura. EU je osigurala grant za finansiranje u sklopu ovog projekta. Energetska efikasnost znači upotrebu manje količine energije (energenata) za obavljanje istog posla (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjetu, proizvodnju raznih proizvoda, pogon vozila, i dr.).
Objavio: JavnaProdaja Team 02.11.2013 16:10
Sve vijesti