Švajcarci glasali protiv ograničavanja menadžerskih plata

BERN, Većina Švajcaraca se na današanjem referendumu izjasnila protiv prijedloga da se plate menadžera ograniče na iznos najviše 12 puta veći od minimalnih plata u kompanijama u kojima rade.


Podrška ograničenju direktorskih plata nije bila dovoljna.

Prema prvim rezultatima, 65 odsto gradjana Švajcarske ne podržava prijedlog o ograničavanju menadžerskih plata.


U kantonima Cirih, Ženeva i Vo, protiv ograničavanja plata glasalo je 66, 51, odnosno 61 odsto gradjana.


Inicijativa „1:12 – Za pravične plate“ potiče od Mladih socijalista, podmlatka švajcarske Socijalističke partije. Da je njihov predlog podržan i da ga je potom prihvatio i parlament, najviša godišnja plata švajcarskih menadžera iznosila bi 576.000 švajcarskih franaka (467.000 evra).


To bi značilo da će bi im plate bile drastično smanjene, s obzirom da je 2012. godine prosječna godišnja zarada direktora u Švajcarskoj bila 6,7 miliona švajcarskih franaka (oko pet miliona evra).


„Neki su plaćeni 730 franaka po minutu“, izjavio je uoči referenduma predsjednik Mladih socijalista Kristijan Levra.


Prijedlog za ograničavanje plata zabrinuo je švajcarsku vladu i privrednike koji su strahovali da bi takva promjena za posljedicu imala masovan odlazak velikih kompanija iz Švajcarske.


Velike kompanije kao što su Nestle i Novartis pozvale su svoje zaposlene da na današnjem referendumu glasaju protiv ograničavanja direktorskih plata.


Mladi socjalisti predložili su održavanje referenduma pošto je početkom godine objavljeno da je otpremnina za odlazak u penziju predsjednika kompanije Novartis Danijela Vasele iznosila 72 miliona švajcarskih franaka (58 miliona evra.)


Sa druge strane, 10 odsto zaposlenih u Švajcarskoj mjesečno zarađuje manje od 3.242 evra. Beta

Objavio: JavnaProdaja Team 24.11.2013 16:07
Sve vijesti