Osporena potraživanja UIO od GP „Zlatibor“ u stečaju

Izvor: capital.ba


BIJELJINA, Stečajni upravnik građevinskog preduzeća „Zlatibor“ Mladen Košutić osporio je danas 60.719 KM potraživanja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH odo ovog preduzeća po osnovu duga i kamate za PDV. 

Košutić je, na današnjem ročištu za glavnu diobu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, istakao da nikakvog prometovanja opreme i osnovnih sredstava nije bilo nakon otvaranja stečajnog postupka u ovom preduzeću te da zbog toga ne priznaje potraživanja UIO.


„Prije otvaranja stečaja bivši direktor je prodao mašine i opremu, a Poreska uprava RS je krajem 2006. godine izdala rješenje o pljenidbi kompletne zatečene opreme. PURS je platila i troškove za pokretanje stečajnog postupka“, podsjetio je Košutić.


On je pojasnio da je od kompletnog preduzeća ostao samo „plac u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine i objekti koji su bili pod višestrukom hipotekom većeg broja povjerilaca“. Dodao je da su podrumske prostorije u Ulici Kulina bana, koje su dobijene u parničnom postupku, prodate za 20.000 KM, te da je to bio cjelokupan prihod koji je ostvaren u stečajnom postupku.


Košutić je izjavio da je do greške u knjiženju imovine došlo i zbog devetogodišnje policijske istrage protiv bivšeg direktora.
Punomoćnik UIO BiH je izjavio da je kontrola poslovanja GP „Zlatibor“ u stečaju izvršena za period od decembra 2010. do septembra 2015. godine i da je tada utvrđena poreska obaveza od 44.472 KM.


„U rješenju o kontroli poslovanja stečajnog dužnika, inspektor je naveo da je na osnovu bruto bilansa i sintetičkih kartica utvrđeno da je poreski obveznik iskazao stanje zemljišta, građevinskih objekata, opreme i alata, kao ispravke vrijednosti istih, ali kod obveznika nije zatečena oprema, alat i inventar“, naveo je predstavnik UIO BiH.


Shodno Zakonu o PDV-u, u postupku kontrole, na manjak opreme i alata obračunat je PDV. Stečajni upravnik je imao pravo žalbe na rješenje inspektora, ali on to pravo nije iskoristio, te je i rješenje UIO BiH postalo pravosnažno i izvršno.


Stečajni sudija Alida Nađ Mađarac uputila je predstavnike UIO BiH na parnicu, a od stečajnog upravnika je zatraženo da do narednog ročišta, po okončanju navedene parnice, od većeg broja advokata sa područja Vojvodine obezbijedi ponudu za vođenje spora oko imovine GP „Zlatibor“ na području Zrenjanina, te da njihove pismene ponude predoči Skupštini povjerilaca.


Inače, „Zlatibor“ je jedno od preduzeća „rekordera“ po dužini stečajnog postupka koji se vodi više od osam godina. Ova firma je prije okončanja procesa privatizacije zapošljavala oko 140 radnika.JavnaProdajaTeam
Objavio: 20.05.2016 05:27
Sve vijesti