Povjerioci prihvatili da RS i Srbija preuzmu „Zrak“ Teslić

Izvor: capital.ba


BANJALUKA, Skupština povjerilaca preduzeća namjenske industrije „Zrak“ u stečaju usvojila je plan reorganizacije ovog preduzeća kojim je predviđeno osnivanje nove firme čiji će vlasnici biti država Srbija sa 51 odsto i Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

Stečajni upravnik „Zraka“ Milan Žigić potvrdio je za CAPITAL da je plan reorganizacije jednoglasno usvojen na Skupštini povjerilaca koja je održana u petak.


„Do polovine ovog mjeseca i sud bi trebao da potvrdi plan nakon čega će se krenuti u njegovu realizaciju“, rekao je Žigić i dodao da u firmi trenutno rade 22 radnika.


Planom reorganizacije „Zraka“ predviđeno je da preduzeće „Direkcija KS“ iz Beograda, koja je u stooodstotnom državnom vlasništvu, uloži oko milion KM čime bipostala vlasnik 51 odsto novooformiranog preduzeća, dok bi fondovi u RS i Poreska uprava svoja potraživanja od „Zraka“ pretvorili u kapital tako da bi RS imala 49 odsto vlasništva.


Ukupan kapital novoformiranog preduzeća, koje će nastaviti da se bavi istom djelatnošću, trebalo bi da iznosi 1,9 miliona KM.


Zrak“ je u stečaj otišao 18. novembra 2013. godine. Vlada RS je tokom 2012. godine pokušala da nađe kupca za „Zrak“, ali u tome nije uspjela, pa je ovo nekada uspješno preduzeće otišlo u stečaj. U trenutku otvaranja stečaja radnicima „Zraka“ nije bilo isplaćeno 17 plata.


JavnaProdajaTeamObjavio: 02.06.2016 07:53
Sve vijesti