Izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku

U Službenom glasniku Republike Srpske broj 57 od 20. juna 2012. godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršnom postupku kojim je u pravni sistem Republike uz sudskog izvršioca uveden institut izvršioca po ugovoru. 

Za izvršenje novčanih potraživanja po osnovu računa ili izvoda iz poslovnih knjiga za cijenu komunalnih usluga, isporuku vode, toplotne energije, odvoza smeća i RTV pretplate, na prijedlog tražioca izvršenja, sud će angažovati izvršioca po osnovu ugovora, pod uslovom da tražilac izvršenja na depozit suda izvrši uplatu troškova izvršnog postupka, određene od strane suda.

Izvršilac po ugovoru izvršenje može sprovesti na pokretnim stvarima izvršenika.

Za izvršioca po ugovoru sud može angažovati fizičko lice koje ispunjava najmanje opšte i posebne uslove propisane za sudskog izvršioca.
Predsjednik suda će izvršiocu po ugovoru izdati valjanu ispravu kojom dokazuje svoj identitet i ovlašćenja.
Ministar pravde donosi pravilnik kojim se propisuje način i postupak angažovanja izvršioca po ugovoru, kao i oblik i sadržaj isprave iz prethodnog stava.

Visina nagrade i naknade izvršioca po ugovoru odrediće se ugovorom zaključenim između suda i izvršioca po ugovoru.
Za eventualnu štetu pričinjenu trećim licima u postupku izvršenja, izvršilac po ugovoru odgovara po opštim pravilima o odgovornosti za naknadu štete.

Navedenim Zakonom iz pravnog sistema Republike Srpske izbačeno je treće ročište za prodaju nekretnina na kojem se nekretnina mogla prodati bez donjeg ograničenja cijene, kolokvijalno to se zvalo prodaja za 1KM, dok je navedenom promjenom najniža cijena po kojoj sud može prodati nekretninu u sudskom postupku 1/3 procijenjene vrijednosti nekretnine.

Ovo je velika novina za sistem sudske prodaje nekretnina, i biće vrlo interesantno pratiti sudsku praksu na ovoj temi, kao i stavove banaka prilikom odobravanja plasmana (npr. do Zakona ukoliko je vrijednost nekretnine koju nudite kao zalog za obezbjeđenje vraćanja kredita bila višestruko veća od iznosa kredita to je bila činjenica koja je potpuno relaksirala pregovaračku poziciju klijenta kod banaka, dok uvedenim izmjenama činjenica da nudite višetruko veću vrijednost nekretnine od iznosa kredita djeluje destimulativno po potencijalnog kreditora!?).

JavnaProdaja Team


Objavio: JavnaProdaja Team 23.08.2012 12:21
Sve vijesti