Ponuda

Šta je ponuda?

Ponuda je prijedlog za zakljucenje ugovora ucinjen odredenom licu, koji sadrži sve bitne sastojke ugovora tako da bi se njegovim prihvatanjem mogao zakljuciti ugovor. 
Ako su ugovorne strane poslije postignute saglasnosti o bitnim sastojcima ugovora ostavile neke sporedne tacke za kasnije, ugovor se smatra zakljucenim, a sporedne tacke, ako sami ugovaraci ne postignu saglasnost o njima, uredice sud vodeci racuna o prethodnim pregovorima, utvrdenoj praksi izmedu ugovaraca i obicajima. 

Prijedlog za zakljucenje ugovora ucinjen neodredenom broju lica, koji sadrži bitne sastojke ugovora cijem je zakljucenju namijenjen, važi kao ponuda, ukoliko drukcije ne proizilazi iz okolnosti slucaja ili obicaja. 

Slanje kataloga, cjenovnika, tarifa i drugih obavještenja, kao i oglasi ucinjeni putem štampe, letaka, radija, televizije ili na koji drugi nacin, ne predstavljaju ponudu za zakljucenje ugovora, nego samo poziv da se ucini ponuda pod objavljenim uslovima. 

Ali ce pošiljalac takvih poziva odgovarati za štetu koju bi pretrpio ponudilac, ako bez osnovanog razloga nije prihvatio njegovu ponudu. 

Ponuda u kojoj je odreden rok za njeno prihvatanje obavezuje ponudioca do isteka tog roka. 

Ponuda ugovora za cije zakljucenje zakon zahtijeva posebnu formu obavezuje ponudioca samo ako je ucinjena u toj formi. 

Isto važi i za prihvatanje ponude. 

Ponuda je prihvacena kad ponudilac primi izjavu ponudenog da prihvata ponudu. 

Ponuda je prihvacena i kad ponudeni pošalje stvar ili plati cijenu, kao i kad ucini neku drugu radnju koja se, na osnovu ponude, prakse utvrdene izmedu zainteresovanih strana ili obicaja, može smatrati kao izjava o prihvatanju. 

Prihvatanje se može opozvati ako ponudilac primi izjavu o opozivanju prije izjave o prihvatanju ili istovremeno sa njom.
Objavio: JavnaProdaja Team 29.01.2013 16:11
Sve vijesti