O JavnojProdaji na Okruglom stolu o unaprjeđenju prodaje u postupku izvršenja

Dana 13.02.2013. godine na poziv Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, a u sklopu Okruglog stola o poboljšanju postupka izvršenja, sa naglaskom na prodaju kao dio izvršnog postupka, JavnaProdaja Team je  sudijama i izvršiteljima iz Bosne i Hercegovine prezentovao Ideju, Ciljeve i Rezultate Portala JavnaProdaja.ba i na taj način otpočeo saradnju sa institucijama sistema.

 

Portal je prepoznat kao Ideja vrijedna pažnje, i neophodan korak ka efikasnijem izvršnom postupku u Bosni i Hercegovini. Saradnja će biti nastavljena, a o njenim rezultatima i dalje ćemo Vas obavještavati na stranicama Portala.


vijest preuzeta sa portala pravosuđe.ba

"Dvodnevna radionica na temu “Unaprjeđenje prodaje u postupku izvršenja II” u organizaciji Projekta unaprjeđenja efikasnosti pravosuđa, kojeg implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku Kraljevina Norveške i Švedske, održana je 12. i 13. februara 2013. godine na Vlašiću. Cilj održane radionice bio je razmatranje i finaliziranje materijala u okviru realizacije zaključaka sa prve radionice na istu temu, koja je bila održana 6. i 7. decembra 2012. godine.


Radionica predstavlja nastavak aktivnosti Vijeća u cilju unaprjeđenja izvršnog postupka, odnosno izvršne radnje prodaje u postupku izvršenja. Učešće u radu su uzeli sudije izvršnog referata, međunarodni stručnjaci i sudski izvršitelji.


Radionici su prisustvovala i dva međunarodna stručnjaka za izvršenje iz Norveške koji su angažovani u okviru Projekta: Anne Vinje, sudija Okružnog suda u Oslu specijalizovana za postupak izvršenja i Alexander Dey, direktor Ureda za izvršenje u Oslu, koji su dali vlastite prijedloge kako unaprijediti postupak prodaje, te povećati interes potencijalnih kupaca za pokretne i nepokretne stvari koje se prodaju u postupku izvršenja.


Stručnjaci su također iznijeli i konkretne prijedloge kako poboljšati kvalitet statističkih podataka koji se odnose na izvršnu radnju prodaje. Ovi prijedlozi će biti sastavni dio izrađenih materijala i osnova za unaprjeđenje funkcionalnosti informacionih sistema u pogledu prikupljanja ove vrste podataka o prodajama u izvršnom postupku.   


Izrađeni materijali koji su rezultat aktivnosti na unaprjeđenju prodaje u postupku izvršenja bit će objavljeni na pravosudnom portalu www.pravosudje.ba, o čemu će sudovi biti naknadno obaviješteni.


Za više informacija molimo da se obratite Kabinetu Predsjedništva VSTV BiH na telefone 033 707 518 ili mobilni telefon 061 131 785."


Objavio: JavnaProdaja Team 14.02.2013 15:55
Sve vijesti