Sudska nagodba - novi pristup u rješavanju sporova

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa, finansiranog od strane Kraljevine Norveške i Švedske, na Bjelašnici, u periodu 30.1. do 1.2.2013. godine, organizovalo okrugli sto na temu „Sudska nagodba - novi pristup sudije u rješavanju sporova“.


Svrha održavanja okruglog stola bila je interaktivna edukacija sudija i stručnih saradnika, koji učestvuju u pilot projektu „Sudska nagodba“, čiji je cilj veća upotreba instituta sudske nagodbe u praksi, kao mirnog načina rješavanja sporova.


Moderatori okruglog stola bili su Rune Lium, sudija Okružnog suda u Trondheimu u Norveškoj i Srđan Šimac, sudija Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje.


Aktivno učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici općinskih sudova u Sarajevu, Tuzli i Mostaru te osnovnih sudova u Modriči, Zvorniku i Prijedoru kao ciljnih sudova Projekta.


Prvi dan edukacije je bio predviđen za inicijalnu edukaciju iz oblasti sudske nagodbe za sudije iz osnovnih sudova u Modriči, Zvorniku i Prijedoru, koji su se u decembru 2012. godine priključili Projektu. Preostala dva dana su bila predviđena za zajedničku edukaciju svih sudija iz Projekta. 
U okviru inicijalne edukacije sudijama su predstavljeni do sada poduzeti koraci u toku pilot projekta i smjernice za sudsku nagodbu razvijene u toku prethodnih edukacija. Također se diskutovalo o mogućnostima i ograničenjima procesa sudske nagodbe prema članu 88. Zakona o parničnom postupku.


Drugi dan edukacije je bio posvećen razmjeni iskustava učesnika okruglog stola vezano za primjere iz njihove prakse pri zaključivanju sudske nagodbe, te se razgovaralo o dosadašnjim uspjesima pilot projekta. Načelo nepristranosti i postupanje u okvirima ovlaštenja sudije, komunikacijske vještine sudije, kao i mogućnosti i ograničenja za primjenu ovog instituta prema pozitivnim propisima bile su teme o kojima se također diskutovalo unutar ove sesije.


Tokom trećeg dana okruglog stola održana je praktična vježba – simulacija slučaja. Vježba je bila zasnovana na slučajevima iz prakse koji  su prethodno pripremljeni. Učesnici su bili podijeljeni u pet grupa, te su nakon vježbe imali priliku diskutovati o svojim ulogama, najboljem pristupu kao i potencijalnim pogreškama u pristupu strankama.


Održavanjem ovog okruglog stola nastavljene su aktivnosti Projekta usmjerene ka promociji primjene sudske nagodbe, koje predstavljaju dio planiranih aktivnosti iz komponente Projekta koja za fokus ima promociju alternativnih načina rješavanja spora, kao efikasnog načina smanjenja broja zaostalih predmeta u sudovima i poboljšanja efikasnosti njihovom radu.

Objavio: JavnaProdaja Team 01.03.2013 14:54
Sve vijesti