O Zakonu o zaštiti jemaca FBiH

Udruženje banka BiH (UBBiH) uputilo je dopis predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Radoju Vidoviću i delegatima u kojem upozorava da će zakon o zaštiti jemaca u FBiH, ukoliko se usvoji u predloženom tekstu proizvesti negativne pravne i ekonomske posljedice. Bankari navode da predloženi zakon ima elemenata i za upućivanje Ustavnom sudu FBiH.


Generalno zakon predstavlja korak nazad u izgradnji efikasnog pravnog sistema kao temelja efikasne ekonomije, navodi u dopisu koji potpisuje izvršni sekretar UBBiH Mijo Mišić.


Bankari naglašavaju da je o Prijedlogu zakona o zaštiti jemaca svoje mišljenje dala Vlada FBiH, Centralna banka BiH, bankarski sektor, mikrokreditni sektor s velikim brojem suštinskih primjedbi i rezervi, jer ograničava i ukida prava građana i pravnih osoba u FBiH, uvodi retroaktivnu primjenu zakona, uvodi koliziju zakona, narušava jedinstvenost tržišta u BiH, stavlja povjerioca u neizvjesnost i u krajnjem narušava ekonomsku poziciju FBiH.


I pored velikog broja suštinskih primjedbi od nadležnih institucija, te struke na koju se odnosi, Prijedlog zakona je po hitnom postupku usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, iako u proceduri duže vremena stoji Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je predložila Vlada FBiH i koji je usaglašen s regulativom u RS-u i u regionu kao projekt Svjetske banke, kaže se u dopisu.


Nadalje se navodi da, iako je ovo zakonsko rješenje usvojeno u Predstavničkom domu, UBBiH prethodno nije dobilo izjašnjenje na u roku date amandmane od predlagača poslanice Aide Čikić, iako je to obaveza po Poslovniku, niti odgovore na postavljena pitanja UBBiH nakon četiri javne i stručne rasprave u organizaciji Predstavničkog doma FBiH, niti su u Izvještaju o obavljenim javnim raspravama spomenute konkretne sugestije i pitanja UBBiH i ostalih učesnika.


"Posebno izražavamo svoje čuđenje uvođenjem u zakon nevladine organizacije, Udruženja za zaštitu jemaca u BiH, te stavljanjem u istu ravan s Agencijom za bankarstvo FBiH kao i izuzimanjem izabranih zastupnika od primjene ovog zakona. Mi smo u više navrata izrazili svoju opredijeljenost aktivnostima koje će dovesti do bolje zaštite korisnika finansijskih usluga, samim tim i jemaca, no način na koji se to želi uraditi ovim zakonom će dovesti do potpuno suprotnih efekata i neće zaštititi “prevarene žirante", kaže se u dopisu.


Uz podatke Federalne agencije za bankarstvo da je u 2012. godini kredite u bankama otplaćivalo 3.227 jemaca i da broj jemaca koji otplaćuju tuđe kredite svake godine opada, a u prošloj godini je iznosio 0,3 posto od ukupnog broja jemaca u FBiH, UBBiH kaže da je jasno da se ne radi o problemu koji treba biti stavljen u zakonske okvire i time ugroziti 99,7 posto ostalih koji to pravo uredno koriste.


Naglašavaju da je neupitna potreba pravne sigurnosti i ekonomske stabilnosti bankarskog sektora, kao i stabilnosti i sigurnosti štednje građana, te općeg društvenog interesa za brz i siguran povrat uloženog novca, bez obzira na to da li se radi o bankarskom ili nekom drugom sektoru ekonomije te da predloženi zakon, upravo nudi suprotno.


Na kraju dopisa navodi se podatak da u FBiH u bankarskom sektoru postoji oko 1,2 miliona kreditnih partija pravnih i fizičkih osoba bez kojih nema pokretanja privrednih aktivnosti u FBiH, uz zaključak da bi usvajanjem zakona u predloženom tekstu došlo do poskupljenja i smanjenja kreditnih aktivnosti sa svim posljedicama na rast i potrošnju. Zakon, kako je predložen, neće zaštititi jemce nego će otežati savjesnim dužnicima da se ekonomski razvijaju i kreiraju novu vrijednost i radna mjesta, stav je UBBiH.


"Zbog čega se žele ograničiti i ukinuti prava građana i pravnih osoba u FBiH da po slobodnoj volji budu jemci i zbog čega se nešto što je tradicija i dobra poslovna praksa iz BiH treba ukinuti", postavljaju pitanje bankari uz ocjenu da jemstvo treba ostati jer je taj institut poznat i priznat u svim demokratskim sistemima a prevarne radnje, ako ih je bilo, trebaju se tretirati krivičnim pravom jer tamo i pripadaju.


U dopisu su Domu naroda Parlamenta FBiH upućeni i amandmani s detaljnim obrazloženjima za izmjene Prijedloga zakona o zaštiti jemaca u FBiH.

Objavio: JavnaProdaja Team 18.04.2013 15:38
Sve vijesti