Stanovi na JavnojProdaji

SARAJEVO, Procjenjuje se da je u BiH samo za prva tri mjeseca ove godine aktivirano oko 50 hipoteka zbog neredovnog izmirenja stambenih kredita.


Za razliku od Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja vodi preciznu evidenciju o pokrenutim hipotekama, u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH ne raspolažu takvom analizom, piše „Dnevni avaz“.


„Jedini podatak kojim raspolažemo jeste da su na kraju prvog kvartala ove godine krediti osigurani nekretninama iznosili 4,7 milijardi maraka“, istakla je portparol u federalnoj agenciji Željka Stanić.


U nedavno objavljenom izvještaju o stanju u bankarskom sektoru u prvom kvartalu ove godine, u Agenciji za bankarstvo FBiH ističu da u sektoru stanovništva najlošiji pokazatelj učešća u nekvalitetnim kreditima imaju krediti plasirani zanatlijama – sa 29,4 odsto.


Navodi se i da relativno visoko učešće nekvalitetnih kredita od 14,6 odsto imaju stambeni krediti.


U istom periodu krediti pokriveni hipotekama, odnosno nekretninama, u Republici Srpskoj bili su upola manji i iznosili su blizu 2,3 milijarde KM sa stopom rasta od tri odsto u odnosu na kraj prošle godine.


„Od početka godine do 31. marta po osnovu naplate potraživanja aktivirane su hipoteke na 18 kredita u sektoru pravnih lica u iznosu od 5,6 miliona KM. U istom periodu u sektoru građana aktivirane su hipoteke na 17 kredita, gotovo svi stambeni, u ukupnom iznosu od 600.000 KM“, navela je portparol Agencije za bankarstvo Srpske Sanja Zec.


„Dnevni avaz“ dodaje da bi stotine porodica u BiH usrećila odluka poput one koju su donijele vlasti u Španiji i Italiji, da niko ne može biti izbačen iz stana ako kasni sa ratama za otplatu stambenog kredita.


Nova vlada Italije je prije nekoliko dana kao najznačajniju mjeru u vrijeme krize donijela odluku da više niko ne može zatražiti oduzimanje stana u kojem neko živi.


U Italiji je oko 400.000 porodica u posljednje četiri godine izgubilo stanove, a banke su čak i nakon toga zahtijevale otplatu duga u punom iznosu.

Objavio: JavnaProdaja Team 21.06.2013 15:35
Sve vijesti