BiH među srednje zaduženim državama

Međunarodni ekspert za razvojnu ekonomiju Zlatko Hurtić rekao je za da BiH trenutno spada u srednje zadužene zemlje, te da javni dug iznosi negdje oko 40% GDP-a, što je još uvijek ispod mastriške granice i daleko ispod prosjeka u EU.


Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti BiH u kojoj se navodi da je javni dug do 31. decembra 2012. godine iznosio oko 10,4 mlrd KM, od čega je vanjski dug oko 7,1 mlrd KM ili 68,15%, a unutarnji dug oko 3,3 mlrd KM ili 31,85%, prenosi portal Kupujmodomace.ba.


U ukupnom iznosu javne zaduženosti, prema toj informaciji, FBiH participira s 57,74%, RS sa 41,50%, Brčko Distrikt s 0,49% i institucije BiH s 0,27%.


Hurtić je posebno naglasio da oko 54% vanjskog duga BiH otpada samo na MMF i Svjetsku banku.


- Dio otpada na Evropsku banku za obnovu i razvoj, a jedan dio na Evropsku investicionu banku, dok su među ostalim Londonski i Pariški klub. Dakle, dominantna je uloga Svjetske banke i MMF-a u razvoju BiH od proteklog rata naovamo, jer su te institucije dale najviše kredita i negdje oko 50% njih se koristilo za razvoj infrastrukture, oko 30% za socijalni sektor, obrazovanje, dok je 14% utrošeno za razvoj industrije, što je, opet, premalo - rekao je Hurtić.


Hurtić smatra da je dobro što je zahvaljujući sredsvima tih institucija velikim dijelom obnovljena infrastruktura, ali napominje da se više novca moralo uložiti u poticaj industrijskog razvoja.


- Iako smo povukli dosta sredstava od MMF-a vidimo da bilježimo negativne stope rasta zaposlenosti i da se, dakle, taj kredit uopće ne koristi kako treba, a pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se on koristi i za "zatvaranje budžetskih rupa", što ne doprinosi ekonomskom rastu, a u zadnje vrijeme se koristi i za vraćanje vanjskog duga - kazao je Hurtić.

Objavio: JavnaProdaja Team 15.07.2013 15:29
Sve vijesti