UniCredit fondaciji Europska nagrada za društvenu odgovornost

Na prezentaciji ˝Europske sheme nagrada za korporativnu društvenu odgovornost˝ koja se održala 25.06.2013. u Briselu, UniCredit je primio posebno priznanje za program ˝Your Choice, Your Project˝ (˝Vaš izbor, vaš projekat˝) koji promovira UniCredit fondacija.


"Posebno priznanje Europske sheme nagrada za korporativnu društvenu odgovornost je priznanje za našu pažnju koju posvećujemo društvenim problemima i našu posvećenost stalnom uključivanju naših kolega, koja je imala snažan utjecaj. Prije deset godina smo pokrenuli ˝Program zajedničkog doniranja˝ (Gift Matching Program), program UniCredit fondacije koji integrira donacije zaposlenika neprofitnim organizacijama i koji je od tada podržao 3.500 projekata sa više od 31 milion eura i sa prosječnim brojem od 13.000 zaposlenika koji učestvuju svake godine. ˝Vaš izbor, vaš projekat˝ dalje razvija našu posvećenost našim zaposlenicima i ističe se zbog svog inovativnog aspekta glasanja i mehanizma aktivnog sudjelovanja koji se koristi za odabir projekata koji zavređuju donaciju Fondacije, što nam je omogućilo da uključimo oko 38.000 zaposlenika.˝  Učinkovitost ovog modela, koji nam je omogućio da podržimo 58 projekata s oko 2.600.000 eura, leži u njegovoj fleksibilnosti i prilagodljivosti konkretnim potrebama. On je održiv jer se može primijeniti u mnogim različitim zemljama, omogućavajući različitim zajednicama da ostvare korist".  komentira Maurizio Carrara, predsjednik UniCredit fondacije.


UniCredit fondacija je aktivna u Bosni i Hercegovini već duži niz godina, kroz Program zajedničkog doniranja – inicijativu koja potiče zaposlenike da budu humani.  Zahvaljujući aktivnom učešću zaposlenika UniCredit Bank koji su se odazvali da svojim donacijama pomognu odabranim organizacijama diljem Bosne i Hercegovine u posljednje tri godine je prikupljeno preko  66.000 KM. Učešćem u ovoj plemenitoj inicijativi, zaposlenici UniCredit Bank su potvrdili opredjeljenje banke za društveno odgovorno poslovanje i dali značajan doprinos našoj lokalnoj zajednici. U 2012. godini,  UniCredit fondacija je zaključila i svoj prvi poziv za projekte u Bosni i Hercegovini, koji su povezani sa socijalnim poduzetništvom i dječijom zaštitom u lokalnim zajednicama, te objavila odabrane organizacije kojima je dodijeljeno 254.229 KM.


Selma Riđanović Kenović, direktorica Marketinga i komunikacija UniCredit Bank, je ovim povodom izjavila: "Veoma smo ponosni na europsku nagradu za korporativnu društvenu odgovornost koju je dobila naša Grupacija, s obzirom da ona predstavlja potvrdu naše stalne  predanosti društveno odgovornom djelovanju i unapređenju kvaliteta življenja lokalnih zajednica u kojima UniCredit djeluje. Kultura pomaganja onima kojima je pomoć potrebna prisutna je na nivou cijele UniCredit Grupe, te predstavlja i jednu od ključnih odrednica poslovanja UniCredit Bank, što se očituje kroz naša stalna zalaganja za podršku bosanskohercegovačkom društvu."


Nagrade za korporativnu društvenu odgovornost promovira i finansira Europska komisija kao dio programa CSR Europe i Business in the Community uz podršku Alliance Boots, a ovom prilikom je nagrađeno više od 60 kompanija iz 29 zemalja. Inicijativa se fokusira na traženje partnerskih modela između poslovnog sektora i  neprofitnih organizacija, sa posebnom pažnjom na programe saradnje koji se bave održivošću kroz društvene inovacije.


UniCredit je pokrenuo UniCredit fondaciju 2003. godine, kao stručni centar za promoviranje moderne ideje o filantropiji i građanskoj predanosti u lokalnim zajednicama u kojima Grupa posluje. Projekti se implementiraju s ciljem da obezbijede zaposlenicima značajna sredstva jačanja kulture socijalne uključenosti unutar banke. Tokom deset godina poslovanja, sprovedeno je više od 330 projekata i inicijativa sa ukupno 85 miliona eura investiranih u lokalne zajednice. 

Objavio: JavnaProdaja Team 24.07.2013 14:30
Sve vijesti