Grčke banke optimistične uoči stres-testova

ATINA, Grčke banke očekuju stres-testove koji će biti održani ove jeseni sa mnogo više optimizma nego u prethodnim slučajevima, piše grčki list Katimerini.


Pored toga što su znatno ojačale zahvaljujući procesu dokapitalizacije, banke imaju još nekoliko razloga za optimizam, navodi list.


Kao prvo, više nemaju grčke obveznice u svom portfoliju, budući da je obligacije koje su ostale u bankama nakon prošlogodišnje restrukture javnog duga otkupila država. Pored toga, došlo je do značajnog poboljšanja makroekonomske klime.


Prethodni stres-testovi iz 2011. održani su u vrijeme duboke recesije u Grčkoj. Sada se za iduću godinu predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), pa bi negativan scenario podrazumijevao samo mali pad BDP-a.


Još jedan razlog za optimizam je očekivanje da će stabilizacija ekonomije okončati rast nenaplativih kredita. I konačno, banke više vjeruju u sebe nakon koncentracije finansijskog sektora, budući da su četiri kreditora na ovaj ili onaj način apsorbovali 11 banaka u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi list. Tanjug

Objavio: JavnaProdaja Team 29.07.2013 16:00
Sve vijesti