Životne lekcije Alberta Einsteina: Mašta je važnija od znanja

Albert Einstein je jedan od najvećih umova ljudske historije koji je iza sebe čovječanstvu ostavio mnogo naučnih dostignuća ali i praktične životne savjete koji mnogima pomažu da organizuju svoj život i postanu mnogo korisniji članovi ljudske zajednice.


“Svako je genijalac. Međutim, ako prosuđuješ ribu na osnovu njene sposobnosti da se penje uz drvo ona će cijeli život provesti u ubjeđenju da je glupa”, rekao je Einstein jedne prilike.


Einstein jednom prilikom rekao kako nema neke posebne talente, ali je jako radoznao. “Nastojte da ne budete uspjeh, već da stvorite vrijednost”, jedna je od poruka Alberta Einsteina.


Prema Einsteinu “mašta je sve. Ona je pregled svih nadolazećih životnih atrakcija. Mašta je važnija od znanja”, a “svaki muškarac koji vozi pažljivo dok ljubi prelijepu djevojku jednostavno ne obraća pažnju na taj poljubac koliko bi trebalo”.


“Svaka budala može nešto da zna. Poenta je u razumijevanju stvar, a najljepše iskustvo koje možemo imati je ono misteriozno”, neke su od misli Einsteina, koji smatra i da “u središtu teškoća leži prilika”.


U nekima od poruka i savjeta Einsteina stoji i da je “intuitivni duh sveti dar, a racionalan duh je vjerni sluga. Mi smo stvorili društvo koje slavi slugu, a zaboravlja sveti dar”, dok je “životna tragedija ono što umre u čovjeku dok je živ”.


Jedna od poruka velikog naučnika je “naučite pravila i onda ćete igrati bolje”, a mjera inteligencije je sposobnost čovjeka da se promijeni”.


Albert Einstein je često pominjao i da je malo onih koji vide svojim očima i osjećaju svojim srcem.

Objavio: JavnaProdaja Team 31.07.2013 15:57
Sve vijesti