Rok za podnošenje prijedloga za stečaj produžen na 60 dana

Analizirajući postojeće zakonsko rješenje u oblasti provedbe stečajnog postupka, te uzevši u obzir sve činjenice koje ukazuju na određene nejasnoće i nepreciznosti, Vlada FBiH se opredijelila za izmjene i dopune Zakona o stečajnom postupku, te ih, u formi Prijedloga, uputila u parlamentarnu proceduru.


S ciljem postizanja kvalitetnog zakonskog rješenja, uzete su u obzir mnoge primjedbe i preporuke proizašle iz konkretnih slučajeva u sudskoj praksi, osobito one koje su se odnosile na neprecizne formulacije pojedinih normi, što je dovodilo do mnogih sporova i odugovlačenja postupaka, navodi se u priopćenju Vlade. 


Također, potreba za postizanjem konciznog, sadržajnog i, nadasve, praktičnog zakonskog rješenja u ovoj oblasti predstavlja korak ka ispunjenju ciljeva u otklanjanju pravnih i drugih prepreka za investicijska ulaganja u FBiH na temelju 67 preporuka Vijeća inozemnih investitora u BiH, sadržanih u dokumentu pod nazivom “Bijela knjiga”, kojim se vlastima sugeriraju prioritetne reforme. Otklanjanjem ključnih prepreka za investicijska ulaganja u Federaciji BiH stvaraju se uvjeti za ulaganje znatnih novčanih sredstava i otvaranje novih radnih mjesta.


"Jedno od novih rješenja je i da bi Zakon o stečajnom postupku sad obuhvatao i međunarodni stečaj. Kako je u praksi utvrđeno da rok od 30 dana za podnošenje prijedloga za stečaj nije uvijek dovoljan, sada je produljen na 60 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti. Također, jednom od izmjena, dopunjen je krug osoba koje su dužne davati točne i potpune informacije, kao i krug onih kojima se daju tražene informacije", ističu iz Vlade. 


Jedna od bitnih intervencija u odnosu na aktualni tekst Zakona jeste da žalba ne odlaže izvršenje rješenja. Ovim se doprinosi ne samo ubrzanju postupka, nego utječe i na očuvanje stečajne mase i imovine stečajnog dužnika. Naime, u praksi je dokazano da često, tijekom žalbenog postupka, dolazi do oštećenja stečajne mase nezaštićenosti imovine stečajnog dužnika.


Dopunjena je i odredba kojom se regulira oglašavanje rješenja o mjeri osiguranja i postavljanju privremenog stečajnog upravitelja, te ovakva odluka mora biti oglašena u “Službenim novinama Federacije BiH”, što do sada nije bio slučaj.


Novina je i to što se stečajnom sudcu daje pravo da može rješenjem staviti van snage svaku odluku bilo kojeg organa u stečajnom postupku ako utvrdi da je ona protuzakonita i ako bi mogla dovesti do umanjenja stečajne mase i oštećenja povjeritelja.


Predviđena je i obveza upisa osoba na popis stečajnih upravitelja Federalnog ministarstva pravde, što je, za razliku od važećeg Zakona, uvjet da bi određena osoba mogla biti imenovana za stečajnog upravitelja. Po novom, stečajni upravitelj, osim stručnog obrazovanja i položenog stručnog ispita, mora imati i stalnu edukaciju, te ukoliko je ne pohađa barem dva dana u tijeku kalendarske godine ne može biti imenovan za stečajnog upravitelja.

Objavio: JavnaProdaja Team 04.09.2013 14:13
Sve vijesti