Stiže novi talas poskupljenja!

BANJALUKA, Poskupljenje hrane, slatkiša, kozmetike i kućne hemije, koje je najavljeno u Srbiji, odraziće se i na bh. tržište, gdje će svi ti proizvodi takođe da poskupe.


Potvrdili su to u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, gdje kažu da bi cijene na policama u našim trgovinama mogle da budu „podebljane“ čak i do 30 odsto.


Zaštitnici kupaca podsjećaju da smo na udaru viših cjenovnika gotovo svakodnevno, pošto namirnicama novčana vrijednost raste po nekoliko feninga, ali i upozoravaju da nam sada dolazi značajno jači talas poskupljenja.


„Na žalost, to neće biti poskupljenja od po nekoliko feninga, jer se takva događaju svakodnevno. To će biti sigurno veći iznosi, od deset, 20 pa i 30 odsto. Zaista se već najavljuju više cijene, a mi ionako, i bez najave, imamo ‘tiha’ poskupljenja, koja ne primijetimo danas ili sutra, ali svakako primjetimo kada prođe mjesec“, upozorava Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.


Kako ona ističe, korekcija cjenovnika najviše bi mogla da se osjeti na slatkišima, pošto je naša proizvodnja konditorskih proizvoda „mršava“.


„Što se tiče mesa, vjerovatno će poskupljenje da se odrazi na naše tržište, jer vidite da puno uvozimo i iz Srbije i iz Hrvatske, a isto nas očekuje i kada je u pitanju kozmetika. Kada je riječ o slatkišima, tu će se poskupljenje najviše odraziti na džepove potrošača, jer znate da je naša ponuda konditorskih proizvoda vrlo skromna“, pojašnjava Bakalovićeva.


Poskupljenje koje slijedi zabrinulo je i sindikalce, koji se pitaju kuda sve ovo vodi.


„Što se tiče poskupljenja, moramo konstatovati da ih je još prije deset godina bilo previše. Kada su u pitanju dodatna poskupljenja u BiH, to je najblaže rečeno, katastrofalan podatak“, naglašava Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.


Najteže će, sigurno je, novi talas povećanja cijena da podnesu oni koji nemaju posla, kao i penzioneri, koji su već u panici.


„Brine nas taj talas poskupljenja, koji će da usložni ionako tešku situaciju. Mogu vam reći da više od 300.000 penzionera gladuje. Kako će to ljudi preživjeti, da bog sačuva! Teško je i pretpostaviti. Mnogi će tražiti da budu na spiskovima u narodnim kuhinjama. Penzioneri i sada kupuju pola hljeba, krompir na komad, traže jeftine dućane i idu na pijace“, zabrinut je Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.


Treba napomenuti i da su cijene žive stoke na pijacama u RS u odnosu na prije nekoliko mjeseci više i do 70 odsto, a prema tvrdnji poljoprivrednika, u naredna dva mjeseca očekuje se da će prasići i tovne svinje dodatno „papreno“ poskupjeti.


Pritom, mlinari su već upozorili da, ako farmeri zbog nedostatka kukuruza upotrijebe pšenicu za ishranu stoke, doći će do rasta cijene pšenice, a što će da utiče i na cijene brašna. Tome, ujedno, treba dodati i zimsko tarifiranje struje, kada su cijene tog energenta više nego ljeti.


Osim toga, u narednom periodu izostaće i sezonski poslovi, a samim tim će se teže dolaziti do novca.


Treba uzeti u obzir i da prosječna plata u BiH iznosi oko 830 maraka, a sindikalna potrošačka korpa košta oko 1.800.


Šansa za bh. proizvođače


Igor Gavran, ekonomski stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH, smatra da bi poskupljenje uvezenih proizvoda moglo da predstavlja šansu za bh. privredu, pošto bi naši proizvodi tada mogli biti konkurentniji.


„Ukoliko bi domaći proizvođači imali prostora da zadrže postojeće cijene, ja se iskreno nadam poskupljenju srbijanskih i svih drugih uvoznih proizvoda, kako bi onda oni konačno bili manje konkurentni na našem tržištu“, pojašnjava Gavran. Nezavisne novine

Objavio: JavnaProdaja Team 07.10.2013 14:15
Sve vijesti