Bitcoin paravan za mutne poslove

Ekonomski analitičari upozoravaju da bi uvođenje "bitcoina", virtuelne elektronske valute, u realan sektor ekonomije bilo veoma opasno.


Rudarska kompanija iz Kanade odlučila je da isplati svoje partnere, koji se bave geološkim istraživanjima, "bitcoinima“ - elektronskim novcem.


"Bitcoin" je virtuelna valuta, koja nema realno pokriće. Ovaj pojam pojavio se 2008.godine. Porijeklo naziva vitruelnog novca potiče iz engleskog jezika bit (bit) – jedinica informacije i koin /coin/ – valuta.


Karakteristika elektronske valute je u tome što ne postoji centar iz kog se njom upravlja, jer sistem elektronskog novca radi autonomno.


On se potčinjava određenim algoritmima i ne odražava stanje ekonomije bilo koje države, jer se smatra međunarodnom monetom.


"Bitcoin" su stvorili programeri, takozvani cyber-anarhisti i  oni koji vjeruju u budućnost ove valute.


Ekonomisti primjećuju da je u posljednje vrijeme virtuelna valuta počela da poskupljuje. Sredinom oktobra jedan bitcoin iznosio je 150 dolara, a ovih dana vrijednost se "popela" čak na  390 dolara - navode agencije.


Ovaj brzi rast vrijednosti "bitcoina" zabrinuo je Senat SAD. Gornji dom Kongresa će razmotriti moguću opasnosti od "bitcoina" po američku ekonomiju.


Glavni problem kriptovaluta, sa tačke gledišta nacionalnih regulatora,  jeste u tome što ne postoji nikakva kontrola toka ovakvog novca. Sve to  čini elektronsku valutu veoma pogodnim sredstvom za finansiranje širokog spektra nelegalnih aktivnosti.


Tako je u SAD zatvorena jedna od najvećih on lajn prodavnica koja je prodavala robu koja je zvanično zabranjena. Portal je vremenom postao najveći prodavac narkotika putem interneta


Pojedinci su prodavali više od 500 vidova opijata.


Osnovna valuta plaćanja bio je "bitcoin" koji je svim učesnicima virtuelne kupovine obezebjeđivao anonimnost.


Izvor: SRNA, 15.11.2013 11:02:30

Objavio: JavnaProdaja Team 15.11.2013 15:33
Sve vijesti