Eurozona ponovo na rubu recesije

Izvor: HINA, 18.11.2013 13:39:00


Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju poraslo za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok je ono 28-člane Europske unije zabilježilo rast od 0,2 posto, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.


Time su gospodarske aktivnosti nešto usporile budući da su u drugom tromjesečju eurozona i EU ostvarile rast od po 0,3 posto, objavio je statistički ured Europske unije.


Na godišnjoj razini sezonski prilagođeni BDP u eurozoni je u ovogodišnjem trećem tromjesečju smanjen 0,4 posto, dok je u EU uvećan za 0,1 posto. U drugom tromjesečju i eurozona i EU zabilježile su pad gospodarstva, od 0,6 i 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.


U priopćenju Eurostata navodi se da podaci o hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) za treće tromjesečje nisu dostupni.


Statistički ured također ne raspolaže podacima za Dansku, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu, Sloveniju i Švedsku.


U usporedbi s prethodnim tromjesečjem najizrazitiji rast BDP-a, prema dostupnim podacima Eurostata, zabilježen je u Rumunjskoj (1,6 posto), Latviji (1,2 posto), Mađarskoj i Velikoj Britaniji (0,8 posto).


Najveći pad gospodarske aktivnosti u istom je razdoblju zabilježen na Cipru i u Češkoj, od 0,8 odnosno 0,5 posto. Slijede drugo i treće najveće gospodarstvo eurozone, ono Francuske i Italije, s padom od 0,1 posto.


Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, zabilježila je rast od 0,3 posto, a Španjolska, četvrto po veličini gospodarstvo eurozone, mršav rast, od 0,1 posto.


I na godišnjoj razini Rumunjska i Latvija prednjače po stopama rasta, od 4,1 posto odnosno 3,9 posto. Slijede Litva (2,2 posto), Poljska (1,7 posto), Mađarska (1,6 posto) te Velika Britanija (1,5 posto).


Cipar je ponovo zauzeo neslavno prvo mjesto na ljestvici zemalja s najvećim padom aktivnosti, zabilježivši negativnu stopu rasta od 5,7 posto. Slijedi Italija s padom aktivnosti za 1,9 posto, Češka s 1,6 posto, Španjolska s 1,2 i Portugal s 1,0 posto, objavljeno je danas u prvim procjenama Eurostata.


Eurostat će drugu procjenu za treće tromjesečje objaviti 4. prosinca, navodi se još u priopćenju.

Objavio: JavnaProdaja Team 18.11.2013 15:36
Sve vijesti