Bankari upalili alarm: Rizični krediti od 1,5 milijardi KM

Izvor: Glas Srpske, 21.11.2013 9:50:12


Nekvalitetni krediti u BiH od 2007. godine kada su činili oko tri odsto ukupnih zajmova povećavaju se velikom brzinom i trenutno imaju udio od 14,9 odsto u ukupnim kreditima.


Plasirani krediti na kraju septembra 2013. godine iznosili su 16,2 milijardi KM, a na zajmove sa kojima banke imaju probleme u naplati odnosi se 1,5 milijardi KM.


Bankari upozoravaju da je alarm upaljen i da se ubuduće mora posebno voditi računa o nepovoljnom trendu rasta loših kredita. Ističu da bi trebalo donijeti odgovarajuće mjere kako bi taj problem bio riješen, a rast loših kredita stavljen pod kontrolu.


Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da se učešće loših kredita u ukupnoj aktivi od nastanka krize konstantno povećava.


"Loši krediti iz godine u godinu rastu. Iako situacija još nije kritična mora se posvetiti pažnja ovom problemu. Banke već nekoliko godina preduzimaju niz mjera kada su u pitanju procjena rizika i procedure odobravanja kredita, ali problem velikog učešća loših kredita u aktivi nije samo problem banaka i regulatora", istakao je Mišić.


On smatra da je ključno da bude pronađen način za ozdravljenje privrede, koja ima mnogo više problema pri vraćanju kredita od fizičkih lica.


"Učešće loših kredita pravnih lica je mnogo veće nego kod fizičkih. Suštinsko pitanje je kako napraviti tržište za promet sa lošom aktivom. Mi insistiramo da se u što kraćem roku iznađu odgovarajuća rješenja",  naglasio je Mišić.


Prema njegovim riječima likvidnost bankarskog sektora BiH još nije ugrožena, ali upozorava da likvidnost nije jedini element na koji djeluju loši krediti.


"Oni djeluju na profitabilnost banaka i obim kreditiranja. Kreditni obim je veoma skroman u posljednje dvije ili tri godine", kazao je Mišić.


Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo istakao je da su još 2009. i 2010. godine upozoravali na porast nekvalitetne aktive banaka, a posebno loših kredita.


"Porast nekvalitetnih kredita nosi za sobom smanjenje profitabilnosti banaka. Bankarski sektor u BiH je jedan od najneprofitabilnijih među zemljama jugoistočne i istočne Evrope. Uprkos tome likvidnost banaka i štednja apsolutno nisu ugrožene", ocijenio je Đogo.


On je istakao da su strane banke počele da povlače kapital, odnosno depozite koje su imale kod svojih zavisnih banaka.


"Iz BiH je od 2008. do 2012. povučeno više od dvije milijarde KM", rekao je Đogo.

Objavio: JavnaProdaja Team 24.11.2013 16:27
Sve vijesti