Ni Litvanci ne znaju gdje je završio kredit

Izvor: Nezavisne novine, 13.12.2013 8:07:06


Stečajna uprava Ukio banke iz Litvanije još nema saznanja gdje su završila kreditna sredstva na osnovu kojih je založena imovina grupacije "Birač" u Zvorniku, izjavio je danas Gintras Adomonis, stečajni upravnik Ukio banke.


On je na pres-konferenciji u Banjaluci rekao da su u RS došli kako bi razgovarali s predstavnicima "Birča" i zvaničnicima Vlade RS o potraživanjima Ukio banke prema zvorničkoj fabrici u iznosu od 154 miliona KM.


Adomonis je rekao da su njihova potraživanja bazirana na finansijskim izvještajima Ukio banke koje je potvrdila nezavisna revizija, kao i ugovorima koje je ovjerio notar u RS.


On je rekao da blisko sarađuju s Tužilaštvom Litvanije u krivičnoj istrazi protiv bivših vlasnika Ukio banke, odnosno Vladimira Romanova i njegovih saradnika, koji su tu banku plasmanima "nemarnih kredita" bacili u stečaj.


"Vjerujemo da će tužioci iz Litvanije i RS u međusobnoj saradnji doći do informacija gdje je novac završio i izreći kazne za odgovorne osobe", kazao je Adomonis navodeći da ima određene podatke da su sredstva banke korištena i za finansiranje poslova grupacije "Birač".


On je istakao da njihova namjera nije zaustavljanje procesa proizvodnje u zvorničkoj "Alumini", nasljedniku poslova "Birča" nakon odlaska fabrike u stečaj, ali i da od nadležnih u RS očekuju da uvaže povjerilačka prava Ukio banke, napominjući da su otvoreni i za nagodbe.


"Ipak, konačnu odluku o tome će dati Odbor povjerilaca Ukio banke u kojem je najveći povjerilac država Litvanija", naglasio je Adomonis.


Prema njegovim riječima, istražni organi u Litvaniji raspisali su potjernicu za Romanovom, koji se nalazi u Moskvi, ali da je Rusija odbila njegovo izručenje.


Zoran Tegeltija, ministar finansija RS i šef Koordinacionog tima Vlade RS za "Birač", nakon sastanka sa stečajnim timom Ukio banke, izjavio je da je litvanskim gostima prenio stav RS da oni Ukio banku i državu Litvaniju ne smatraju suprotstavljenom stranom, već, takođe, oštećenom.


Nazivajući bivše vlasnike "Birča" "banditima", Tegeltija je izrazio očekivanje da će oni u krivičnom procesu biti adekvatno sankcionisani.


"Nakon ovog sastanka očekujemo da će naša saradnja biti unaprijeđena. Dogovorili smo formiranje zajedničke radne grupe iz reda povjerilaca, koja bi trebalo da skrati sudski proces, te ćemo u roku od 30 dana održati novi sastanak da vidimo hoće li biti dogovora", kazao je Tegeltija, dodajući da je stečajni tim Ukio banke zainteresovan za više modela, uključujući i prodaju potraživanja.


Tegeltija je podsjetio da su stečajni upravnik "Birča" i predmetni sudija odbacili potraživanja Ukio banke prema toj fabrici, kao neosnovana.


"Činjenica je da je Ukio jedno vrijeme finansirala rad 'Birča', ali je za nas sporno to što je imovina fabrike založena za tuđi dug. Ukoliko Ukio banka kroz redovan sudski postupak dokaže da su njihova potraživanja osnovana, tražićemo model da se isplate u nekom roku, ali nikada nećemo prihvatiti da se potraživanja naplate kroz izvršna rješenja koja bi prekinula rad 'Alumine'", naglasio je Tegeltija.


Ukio banka je prije dva mjeseca pokušala da izvršnim rješenjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini svoja potraživanja naplati zapljenom novca sa žiro-računa i prodajom imovine "Alumine" i povezane firme "Mehanika", što su u žalbenom postupku uspjeli spriječiti predstavnici tih preduzeća.


Pravni zastupnik litvanske banke je nakon toga uložio žalbu Višem privrednom sudu, gdje se postupak i sada nalazi.


MUP RS je u septembru Specijalnom tužilaštvu podnio više izvještaja protiv sedmoro Litvanaca, direktora i članova uprava u grupaciji "Birač", koje sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u privredi, odnosno falsifikovanje isprava, kojima su oštetili te firme za oko 106 miliona KM. Na teret im se, između ostalog, stavlja da su, bez pribavljanja potrebnih saglasnosti, imovinu firmi na čijem su čelu bili založili u korist Ukio banke na ime garancije za podignute kredite koji nikada nisu vraćeni.


"Zarobljen" depozit u Banci Srpske

Stečajni upravnik Ukio banke izjavio je da su organi RS zamrzli više od 10 miliona eura depozita koje imaju u Banci Srpske u Banjaluci (bivša Balkan investment banka). On je rekao da je u njihovom interesu da u dijalogu sa zvaničnicima RS dođu do sporazuma o vraćanju tih sredstava. Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je tim povodom da će u dogovorenoj zajedničkoj radnoj grupi biti i predstavnik Banke Srpske kako bi bilo razmotreno i to pitanje. Balkan investment banka se od jula nalazi u rukama RS, koja ju je preuzela kroz prinudnu dokapitalizaciju 30 miliona KM nakon što su je upropastili njeni litvanski vlasnici iz Ukio grupacije pod kontrolom Vladimira Romanova.

Objavio: JavnaProdaja Team 16.12.2013 16:27
Sve vijesti