MMF za JavnuProdaju

SARAJEVO, Sve više građana i kompanija u BiH nije u mogućnosti da vraća kredite, pa je iznos loših kredita dostigao alarmantnih 15 procenata ukupnih plasmana svih komercijalnih banaka, odnosno 1,5 milijardi maraka.


Zbog toga je Međunarodni monetarni fond /MMF/ od vlasti BiH zatražio hitne reforme da bi bio spriječen rast problematičnih zajmova, koji su direktni krivac za loš kreditni rejting BiH i visoke kamate, a kao jedno o rješenja pominje se i uvođenje bankrota.


Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, cijeli region ima probleme sa otplatom kredita, ali je u BiH evidentiran nastavak rasta loših kredita, što onemogućava ukupni kreditni rast neophodan za ekonomski oporavak, piše „Dnevni avaz“.


Strane banke, kako navode iz Svjetske banke, sve manje novca plasiraju u zemlje zapadnog Balkana, što je posebno izraženo u BiH, gdje strane banke drže čak 37 odsto sve aktive, što je daleko najviše u regionu.


Zbog tako teške situacije, posebno posljednjih mjeseci, MMF je, na zahtjev vlasti u BiH, još u aprilu ove godine započeo „dijagnostičku analizu stanja“, nakon čega je dao i preporuke za rješavanje tog problema, ali do danas ništa nije učinjeno.


Navodi se da je MMF tražio niz reformi, među kojima i uvođenje tzv. istambulskog pristupa, koji podrazumijeva da se u posrnulim firmama koje imaju velike dugove situacija rješava putem odbora kreditora.


Međutim, mnogo značajnija mjera koju traži MMF jesu izmjene poreskih zakona koje bi olakšale restrukturisanje kredita, njihovu prodaju, te uvođenje mogućnosti bankrota.


Prema mišljenju stručnjaka MMF-a, te mjere hitno su potrebne.


Osim toga, traži se i olakšavanje procedura naplate potraživanja od banaka, odnosno uvođenje zakonodavstva kojim bi se omogućilo formiranje kompanija koje bi upravljale imovinom, te olakšale bankama njihovu prodaju i namirenje duga.

Objavio: JavnaProdaja Team 18.12.2013 08:26
Sve vijesti