Oporavak ekonomije pokrenuo postepeno poboljšanje kreditiranja u CIE

Izvor: eKapija.BA, 14.1.2014 15:15:34


Kao što zapadna Europa pokazuje znake ekonomskog oporavka, tako i poslovne aktivnosti u centralnoj i istočnoj Europi oživljavaju. Istovremeno su primjetni i blagi znakovi kreditnog oporavka u regiji, neki su od glavnih rezultata najnovijeg istraživanja bankarskog sektora koji je napravio UniCreditov Odjel za strateške analize u CIE i koji pokriva 13 zemalja regije.


Po rezultatima istraživanja, očekuje se da će korporativni segment biti glavni pokretač kreditnog rasta u narednim godinama. Od sredine 2013. godine, rast kreditiranja se umjereno ubrzava, dok rast depozita ostaje značajan kontinuirano podržavajući postepeno pomjeranje sektora ka novom bankarskom modelu. 

(Gianni Franco Papa)


Unatoč brojnim izazovima, bankarski sektor centralne i istočne Europe nastavlja ostvarivati zadovoljavajuću profitabilnost, sa dvostruko većim povratom na aktivu u odnosu na zapadnu Europu. 


Veća je industrijska proizvodnja u centralnoj i istočnoj Europi, a razlike između zemalja i dalje su prisutne. 


"Najočitiji pozitivni makro trend u centralnoj i istočnoj Europi u 2013. bio je oporavak industrije, koji bi se trebao nastaviti i u 2014. godini", rekao je direktor UniCredita za centralnu i istočnu Europu Gianni Franco Papa dodajući da se znakovi oporavka ekonomije u zapadnoj Europi pretvaraju u veću industrijsku proizvodnju u centralnoj i istočnoj Europi, iako su razlike između zemalja i dalje prisutne.


Od početka 2013. godine, industrijska proizvodnja je porasla više od pet  posto na godišnjoj razini u većini zemalja. Pod pretpostavkom da će se rast izvoza u Njemačkoj nastaviti u 2014. godini i da će biti popraćen oporavkom i u ostalim zemljama Ekonomske i monetarne unije (EMU), analitičari UniCredita očekuju dalje pozitivne rezultate u industriji. 


Predviđa se da će se ukupni prosječni regionalni realni rast BDP-a malo ubrzati na plus dva posto u 2014. i 2,5 posto u 2015. godini, jasno nadmašivši zemlje EMU, koje bi trebale ostvariti rast od 1,5 posto, odnosno 1,8 posto. Omjer kredita i depozita u regiji pokazuje puno bolju ravnotežu. 


"Gledajući unaprijed, postepeno poboljšanje ekonomske aktivnosti u regiji će vjerojatno biti praćeno daljim ubrzanjem rasta kreditiranja", naglasio je Gianni Franco Papa napominjući da će korporatvni segment  biti najveći pokretač ovog oporavka. 


Rast depozita i dalje je na solidnoj razini, podržavajući postepeno pomak bankarskog sektora u centralnoj i istočnoj Europi ka novom poslovnom modelu kojeg karakterizira održivija struktura finansiranja. 


U periodu od 2008. do 2013. godine, ukupni krediti u CIE su porasli za 20 posto pri konstantnim deviznim kursnim stopama, nakon što su ostvarili rast od 113 posto u periodu od 2005. do 2008. godine. 


Ukupni depoziti u CIE su u periodu od 2008. do 2013. godine porasli za 34 posto pri konstantnim deviznim kursnim stopama, nakon što su u periodu od 2005. do 2008. godine ostvarili rast od 55 posto. 


Kao posljedica toga, omjer kredita i depozita u regiji CIE se poboljšao sa 114 posto na vrhuncu svjetske finansijske krize na 102 posto u 2013. godini, pokazujući puno bolju ravnotežu. 


"Unatoč brojnim izazovima, bankarski sektor centralne i istočne Europe i dalje je profitabilan i pokazuje puno veću profitabilnost od vodećih zemalja zapadne Europe", izjavila je Carmelina Carluzzo, zamjenik direktora UniCreditovog odjela za strateške analize u CIE. 


U 2013. godini predviđeni prosječan povrat na aktivu banaka centralne i istočne Europe iznosio je 1,5 posto, i kretao se u rasponu od dva posto u Turskoj do minus 2,1 posto u Sloveniji. 


Za usporedbu, predviđeni prosječan povrat na aktivu banaka u Njemačkoj iznosio je 0,3 posto prošle godine, a za B(R)IIC banke kretao se u rasponu od 2,5 posto do 0,9 posto. 


"Pored drugih poslovnih izazova, nesigurnost kretanja kvalitete aktive i veliki porast međunarodnih i domaćih regulacija, čine naš scenarij upitnim", rekla je Carmelina Carluzzo. 


Ipak, očekuje se da će se udio problematičnih i spornih kredita u centralnoj i istočnoj Europi postepeno poboljšati u ovoj godini, saopćeno je iz UniCredit Bank.

Objavio: JavnaProdaja Team 15.01.2014 14:01
Sve vijesti