Petrović: Žilave firme lako do kredita

BEOGRAD, Međunarodne kompanije koje investiraju u Srbiji i dobra žilava domaća preduzeća mogli bi od banaka da odmah dobiju kredit pod najpovoljnijim uslovima. 

Ovako Zoran Petrović, predsjednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke, vidi poželjne klijente. Dodaje da tih “dobrih žilavih preduzeća“ ima u svim oblastima i podsjeća i da su kamatne stope na dinar danas niže nego lani.


A šta je potrebno pa da značajnije padnu kamatne stope, ako je kurs stabilan i inflacija u planiranim okvirima?
- Bolji kreditni rejting zemlje, makroekonomska stabilnost u dužem periodu, smanjenje regulatornih zahvatanja, ali i efikasniji bankarski sektor.


Očekuje se formiranje posebnog fonda u koji bi se izmjestili takozvani loši krediti. Da li je to dobro rješenje?
- To može biti jedan od pristupa djelimičnom rješavanju ovog problema. Podržavamo princip dobrovoljnosti učešća u fondu. Rajfajzen je konzervativna banka u pogledu upravljanja kreditnim rizicima i nismo spremni da plaćamo za nekog ko je donosio loše odluke. Nismo kreditirali niz problematičnih klijenata o kojima se dosta pisalo.


Da li bi formiranje fonda imalo uticaja na smanjenje cijena kredita?
- Troškovi kreditnih rizika se neće smanjiti preko noći u uslovima visoke stope nezaposlenosti i značajnog broja preduzeća sa pogoršanim finansijskim indikatorima.


Koja su druga rješenja za nenaplative kredite?
- U velikom broju zemalja su pravljene takozvane loše banke na koje su prebacivani teško naplativi krediti, a država ulazila u vlasništvo očišćenih banaka koje bi kasnije prodavala na tržištu kapitala. Kao građanin sam protiv toga da poreski obveznici svojim novcem zaležu za propuste u bankarskom sektoru, tim prije što kod nas finansijska stabilnost bankarskog sektora nije ugrožena. Naša država nema novca za to.


Nezaštićeni povjerioci
- Povjerioci nisu zaštićeni jer je neefikasan pravni sistem, a postoji niz propisa koji prave teškoće u naplati potraživanja. Naravno da to ima uticaj na kreditiranje. Praksa je pokazala da što više takva imovina stoji, „loši” vlasnici nisu zainteresovni da obavljaju ekonomsku aktivnost, već izvlače supstancu iz te imovine. Za kreditore je važno da se hipoteke što prije ponude na tržištu i zbog naplate i zbog interesa društva da se zdrava imovina stavi u ekonomsku funkciju kod novih vlasnika.


Blic

Objavio: JavnaProdaja Team 09.06.2014 15:15
Sve vijesti