Banke će omogućiti klijentima brži oporavak od posljedica poplava

Izvor: eKapija.ba


Neke od banaka već su izašle u susret klijentima pogođenim poplavama, omogućit će reprograme kredita sa grejs periodom, refinansiranje i nove kreditne linije sa minimalnom kamatom.


Michael Mueller, direktor Raiffeisen banke za eKapija.ba je kazao kako Raiffeisen bank aktivno radi na analizi portfelja i utvrđivanju situacije u kojoj su se našli njihovi klijenti, kako bi uz individualan pristup pronašli odgovarajuće rješenje i olakšali njihovu poziciju.


"Preko Udruženja banaka Bosne i Hercegovine sa regulatorom radimo na definisanju zakonskih okvira usmjerenih na prevazilaženje ove situacije. Na ovaj način bi se klijentima posebnim tretmanom, koji podrazumijeva moratorij i druge pogodnosti, omogućio brži oporavak od posljedica poplava", pojasnio je Mueller.


U svjetlu novonastale situacije i poplava koje su pogodile BiH, a posebno određena područja u zemlji koja su u potpunosti  poplavljena, ProCredit Bank kontinuirano analizira stanje u kojima su se njihovi klijenti našli kako bi zajednički iznašli prilagođena rješenja.


"ProCredit Bank je u svom poslovanju prvenstveno orjentisana podršci malim i srednjim preduzećima. Posljedice za pojedine naše klijente, fizička lica i privrednike,  se ogledaju kako u manjim, tako i većim direktnim i indirektnim štetama. S tim u vezi, banka je klasificirala klijente po obimu šteta koje su pretrpjeli, te je u skladu s tim  nakon analize stanja ponudila mogućnost modifikacije ili reprograma postojećih kreditnih zaduženja kako bi klijentima pomogli da prebrode novonostalu situaciju", kazali su za eKapija.ba iz ProCredit Bank, pojašnjavajući kako banka u ovim slučajevima jako brzo reaguje, te klijentima u potpunosti stoje na raspolaganju za razgovor i dogovor o budućim koracima koji će im omogućiti da prevaziđu krizni period. 


Osjećajući se odgovornim ne samo za svoja institucionalna dobra, zaposlenike i klijente, već i u društva u kojima posluju u cjelini, protekle sedmice su sestrinske banke iz ProCredit grupacije, i to ProCredit Bank Kosovo, Makedonija, Bugarska, Albanija, Rumunija, Srbija i Bosna i Hercegovina osnovale Fond za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i Srbiji u iznosu od 600.000 EUR.


"Sredstva su usmjerena kroz inicijativu 'Komšija za komšiju' organizovanu od strane svih 7 banaka. ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini i Srbiji je većinu  doniranih sredstava već dostavila ugroženim područjima u formi humanitarne pomoći, kao što su medicinska i higijenska sredstva i prateća oprema. Očekuje se još i dostavljanja specijalizovanih vozila u Bijeljinu i Maglaj, te ostali dugoročni vidovi pomoći za stanovništvo, škole i vrtiće ugroženih područja", ističu iz ProCredit Bank.

Objavio: JavnaProdaja Team 16.06.2014 16:35
Sve vijesti