Banke aktivirale 28 miliona KM hipoteka

Izvor: Nezavisne novine


BANJALUKA - U prvoj polovini godine banke u RS su zbog nenaplaćenih potraživanja aktivirale hipoteke u ukupnoj vrijednosti od 28,3 miliona KM, što je za 2,9 miliona KM više u odnosu na iznos za kojim su posegnule tokom cijele prošle godine, potvrđuju podaci Agencije za bankarstvo RS.


Koliko privreda postaje nemoćna pod pritiskom kredita, jasno ukazuje podatak da su banke u 2013. godini aktivirale hipoteke 71 korisnika u vrijednosti od 24,5 miliona KM, dok su u prvih šest mjeseci ove godine to učinile nad imovinom 46 korisnika u vrijednosti od 27,5 miliona KM.


Podaci potvrđuju da je došlo i do značajnog trenda preuzimanja nekretnina od stanovništva.


Tako su u prvoj polovini godine banke aktivirale hipoteke 15 osoba u vrijednosti od 800.000 KM, dok su za cijelu prošlu godinu to učinile za imovinu 24 osobe i na iznos od 900.000 KM.


Inače, više od polovine plasiranih kredita u RS je pokriveno hipotekama.


Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, banke su zaključno s krajem prve polovine godine plasirale 5,09 milijardi KM kredita, od čega su 2,24 milijarde KM krediti pokriveni hipotekama.


Na kraju prošle godine ovi krediti su iznosili 4,87 milijardi KM, od čega je onih pokrivenih hipotekama bilo 2,30 milijardi.


Joco Cvjetković, predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, rekao je da će ubuduće banke preuzimati sve više imovine koja je korištena kao kreditna garancija.


"Smatram da broj aktiviranih hipoteka raste relativno sporim tempom zato što su sudovi zatrpani i ne mogu brzo da obrađuju ove predmete", rekao je Cvjetković.


On je istakao da i dalje vlada praksa da je onda kada se kredit ne otplaćuje daleko veći pritisak na žirantima nego na onima koji su dužnici.


"Kada dužnike tobože ne mogu da nađu, onda veoma lako lociraju dostupne žirante. Tako da, nažalost, postoji sve više slučajeva žiranata kojima pristižu sudska pravosnažna rješenja. Sudski izvršilac naprosto ide po redu i naplaćuje dugovanja tamo gdje se lakše može i rade to bez pardona", rekao je on.


Cvjetković je konstatovao da je u BiH više od 2,5 milijardi nenaplativih kredita koje potražuju banke, od čega se, kako ističe, jedna milijarda sasvim sigurno odnosi na RS.


"Ovi krediti su nenaplativi. Veliki broj njih se trenutno procesuira u sudovima, gdje zbog njih vlada opšti haos, ali je sasvim sigurno da će doći vrijeme kada će i oni doći na naplatu", rekao je on.


Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da su ekonomski ambijent i trenutna pozicija zemlje u izbornoj godini takvi da je nastavak aktivacije hipoteka sasvim očekivan.


"Ništa ozbiljno se ne radi na ekonomskom oživljavanju zemlje. U ovoj teškoj izbornoj godini stvoren je ambijent preživljavanja, a mnogi koji imaju obaveze prema bankama veoma teško ih izmiruju", kaže on.


Pavlović je konstatovao da je do kraja godine nemoguće očekivati popravljanje okolnosti na ovom planu.

Objavio: JavnaProdaja Team 23.09.2014 13:30
Sve vijesti