Nenaplativo oko 782,7 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine


BANJALUKA - Ukupan dug poreskih obveznika u RS na dan 31. maja ove godine, prema podacima Poreske uprave (PU) RS, iznosio je oko 1,495 milijardi KM, a o kolikom iznosu se radi može se ilustrovati podatkom da godišnji budžet RS iznosi oko dvije milijarde KM.

Međutim, ono što još više brine od visine duga je procjena PU RS da je od ukupnog iznosa dugovanja nenaplativo čak oko 782,7 miliona KM.

"Evidentno je da je struktura ukupnog duga po pitanju njegove naplativosti u velikoj mjeri problematična", navode u Poreskoj upravi.

Preciziraju da se od ukupnih potraživanja na potraživanja po osnovu stečajeva i likvidacija odnosi oko 436,6 miliona KM i ovaj dug se u prosjeku naplati u procentu od deset odsto, odnosno, kako procjenjuju, naplativo je oko 43,6 miliona KM, dok je preostali dug od oko 393 miliona KM nenaplativ.

U PU RS, takođe, navode da je od ukupnih potraživanja od poreskih obveznika u postupku stečaja i likvidacije za 277,9 miliona KM doneseno rješenje o odgođenom plaćanju, a oko 317 miliona KM je u postupcima prinudne naplate, a oko 103,8 miliona KM je u postupku redovne naplate, odnosno izdate su opomene za plaćanje.

"Oko 203,5 miliona KM je u proceduri izmirenja duga putem obveznica RS, u postupku dobijanja reprograma ili je po zaključku Vlade RS odložena naplata potraživanja", istakli su u PU RS.

Kako navode u PU RS, oko 156,3 miliona KM, po osnovu dugovanja poreskih obveznika u postupku stečaja i likvidacije, još nije dospjelo, a evidentirano je u ukupnom dugu, kao što su na primjer akontativne obaveze poreza na dobit, poreza na nepokretnost i slično.

Takođe, procjena Poreske uprave je da od 556,8 miliona KM koji se uglavnom odnose na stara dugovanja za akcize i porez na promet nije naplativo oko 389,7 miliona KM.

"Dakle, prema navedenim procjenama, nenaplativo je ukupno oko 782,7 miliona KM. Kao dodatni rizik u naplati, ozbiljan problem može biti i naplata reprogramiranih obaveza koje su u toku otplate", naglasili su u PU RS.

U PU RS ističu da preduzimaju sve mjere prinudne naplate koje joj stoje na raspolaganju u skladu sa Zakonom o poreskom postupku.

"Postupak se obustavlja samo u slučajevima kada rješenje o prinudnoj naplati bude poništeno ili zamijenjeno novim rješenjem, kada poreski obveznik naknadno plati dugovanu obavezu ili se poreskom obvezniku odobri odgađanje plaćanja poreskih obaveza", precizirali su u PU RS.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, komentarišući nagomilana dugovanja obveznika i njihovu realnu naplativost, ističe da je porazno što je RS došla u situaciju do skoro svoj cjelogodišnji budžet gubi na račun nenaplaćenih obaveza.

"To ukazuje na to da PU RS ne radi svoj posao kako treba i da je sistem u kome se može ne platiti porez, a zatvoriti firma, te otjerati je u stečaj dobro iskorišten od onih koji nisu časni i moralni poslovni ljudi, nego su to prevaranti i lopovi koji su na taj način oštetili građane RS", istakao je Pavlović.

On ističe da je taj prihod mogao da posluži za vraćanje značajnih obaveza i dugova RS.

"Očigledno je i da se bilo blagonaklono prema nekim neplatišama, zbog čega se dozvoljavalo da funkcionišu, ali da ne plaćanju obaveze godinama. Na kraju, sve se završilo kao izgubljen prihod RS", naglasio je Pavlović.

Dug zdravstva 198,7 miliona KM

Prema podacima Poreske uprave RS, ukupan dospjeli dug obveznika kojima je osnivač država na dan 31. maja 2015. godine iznosio je oko 248,3 miliona KM, od čega dug u zdravstvu oko 198,7 miliona KM, dug u prosvjeti oko 397.000 KM i dug državnih preduzeća oko 49,2 miliona KM.

Objavio: 14.07.2015 16:24
Sve vijesti