Zbog hipoteka stečaj u „Termala“ traje deceniju

Izvor: capital.ba


BANJALUKA, Stečaj u Fabrici radijatora i termičkih uređaja u stečaju „Termal“ iz Lopara traje već deset godina zbog spornih hipoteka, što onemogućava prodaju preduzaća za koje je zainteresovano nekoliko ulagača.

Stečajni upravnik „Termala“ Mladen Košutić danas se na sjednici Skupštine povjerilaca u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini branio da stečaj traje skoro čitavu deceniju zbog problema sa upisanim hipotekama i založnim pravima.


„Hipoteku na zemljište ispod proizvodne hale imala je Hipo Alpe Adria banka, koja je tražila odvojeno namirenje u izvršnom postupku, a proizvodna hala, koja se nalazi na tom zemljištu, predstavlja dio stečajne mase“, naveo je Košutić u izvještaju, ističući da je i dio fabričkog kruga neleganim radnjama vraćen kroz postupak restitucije nasljedniku nekadašnjeg vlasnika zemljišta od koga je ono izuzeto za izgradnju fabrike. Dio tog zemljišta nalazi se takođe ispod proizvodne hale koja je ušla u stečajnu masu.


Košutić je izjavio da je taj postupak sproveden nezakonito, što je potvrdila i Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove u Banjaluci. U toku je rješavanje ovog problema kroz pretvaranje prava korištenja društvenog zemljišta u pravo vlasništva u korist stečajnog dužnika, kako je to i važećim zakonskim propisima regulisano.


Stečajni upravnik je istakao da je u međuvremenu pregovarao sa 12 potencijalnih kupaca i mogućih ulagača u „Termal“.


U međuvremenu je Hipo banka svoje potraživanje prodala agenciji „Bora“ iz Banjaluke, koji su u tabeli priznatih potraživanja zamijenili Hipo banku. Među povjeriocima sa najvećim priznatim potraživanjima nalazi se i Poreska uprava RS sa 684.244 KM, Fond PIO RS sa 495.207 KM i „ Elektroprivreda RS“ sa 85.000 KM.


Stečajni upravnik je naglasio da je u posljednje tri godine kod sudije u izvršnom postupku u Osnovnom sudu urgirao da se zakaže prodaja nekretnina, odnosno zemljišta ispod fabričke hale. Međutim, zbog proteka vremena od devet godina sada sud insistira na novom vještačenju i novoj procjeni vrijednosti imovine.


U međuvremenu se pojavio još jedan potencijalni strateški partner, bijeljinska „Gama S“, koji je pripremio pismo namjere, ali čeka da se proces prodaje imovine pokrene sa mrtve tačke.


Skupština povjerilaca ponovo je insistirala na ubrzanju odvojene naplate na imovini stečajnog dužnika od strane agencije „Bora“, insisitirajući na slanju novih urgencija Osnovnom sudu i Agenciji, a zaključeno je i da se angažuje vještak građevinske struke koji će ponovo procijeniti vrijednost fabričke hale i cjelokupne imovine koja je predmet stečajne mase.


Skupština povjerilaca izabrala je danas Darinku Nešković, u ime radnika povjerilaca za novog člana Odbora povjerilaca, a istovremeno i za predsjednika Odbora povjerilaca umjesto Vladimira Petrovića koji je preminuo prije godinu i po.



JavnaProdajaTeam
Objavio: 13.05.2016 05:07
Sve vijesti