Hipoteka nad nekretninama bivšeg preduzeća „Nikola Tesla“

Izvor: capital.ba


BANJALUKA, Ministarstvo finansija RS upisalo je hipoteku nad nekretninama nekadašnjeg preduzeća „Nikola Tesla“ za koje već duže vrijeme otplaćuje kredit na osnovu izdate garancije.


Preduzeće „Nikola Tesla“, koje je u državnom vlasništvu, podiglo je 24. januara 2014. godine kredit u Banci Srpske, u kojoj je u međuvremenu otvoren proces likvidacije, a garant za njegovu otplatu bila je Vlada RS. Zbog problema u koje je zapalo to preduzeće Ministarstvo finansija je 30. juna 2014. godine aktiviralo garanciju u iznosu od pet miliona KM i počelo da otplaćuje kredit „Nikole Tesle“.


– Ministarstvo redovno plaća dospjele anuitete „Nikole Tesle“ po osnovu aktivirane garancije, a zaključno sa 5. majem ove godine isplaćeno je 972.234 KM – istakli su u Ministarstvu finansija RS.


Usljed novonastale situacije preduzeće „Nikola Tesla“, koje je u međuvremenu promijenilo naziv u „Biteks“, zatražilo je izmjenu ugovora o regulisanju međusobnih prava na osnovu garancije za kreditno zaduženje. U tom zahtjevu je predloženo da na teret „Biteksa“ kao sredstvo obezbjeđenja bude uspisana hipoteka nad nekretninama i založno pravo na mašinama i opremi i da kao sredstvo obezbjeđenja budu izdate mjenice.


– Ministarstvo se obratilo područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Bileći i Trebinju koje su dostavile dokumentaciju o vlasništvu nad nekretninama i donesena je odluka da je upis založnog prava na nekretnini u Bileći procijenjene tržišne vrijednosti od 3,2 miliona KM opravdan, realan i moguć – kažu u Ministarstvu finansija RS.


Vršilac dužnosti direktora „Biteksa“ Persa Klimenta kaže da ne može komentarisati ovaj slučaj dok ne dobije odluku.


Govoreći o situaciji u preduzeću, ona je istakla da je stanje normalizovano nakon što su okončani problemi sa jedinim „Biteksovim“ kupcem – njemačkom firmom „Štajman“ koja se našla u stečaju.


– Trenutna situacija u firmi je normalna, radnice se nalaze za mašinama i privode kraju ugovorene poslove za njemačkog kupca. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je u pregovorima sa nekoliko poslovnih partnera pa bi u firmu uskoro mogao ući novi kupac. Vjerujem da će odabrati pravog partnera i da će firma opstati – kaže Klimenta i dodaje da radnicima duguju dvije i po plate.


Firma se našla u nezavidnoj situaciji nakon što je „Štajman“ 23. marta otišao u stečaj. Radnice ove bilećke tekstilne firme su sredinom marta zbog neisplaćenih plata stupile u štrajk, a da problem bude veći, firmi je blokiran i račun. Rad je nastavljen sredinom aprila nakon što je njemački kupac zaposlenima uplatio jednu cijelu i oko 40 odsto druge plate.


Naziv
Preduzeće „Nikola Tesla“ promijenilo je naziv u „Biteks“ krajem februara nakon što je Vlada RS uvažila prijedlog direktora Perse Klimente. Ona je taj zahtjev obrazložila mišljenjem da naziv „Nikola Tesla“ ne treba da nose preduzeća iz tekstilne industrije, nego ona koja se bave elektronikom. Osim naziva, premješteno je i sjedište firme iz Banjaluke u Bileću.


U vrijeme kada je osnovana firma „Nikola Tesla“ bila je planirana i proizvodnja dijelova za elektromobil, ali je taj projekat sa njemačkim partnerom propao.



JavnaProdajaTeam

Objavio: 24.05.2016 02:54
Sve vijesti