Postupak JavneProdaje

Poštovani,

 

Vrlo često od Vas, naših klijenata, dobijamo uz konkretan upit i molbu za dodatnim pojašnjenjem okvira za sudsku (Javnu)Prodaju određene stvari/nekretnine (Predmet izvršenja). Stoga smo se odlučili da Vam i ovim putem predstavimo okvir u kojem se odvija JavnaProdaja u našem pravnom sistemu.

 

Kada povjerilac (Banka) otpočne proces naplate dospjelih potraživanja izvršenjem na Predmetu izvršenja postupajući sudija će:

 

- prvo narediti procjenu Predmeta izvršenja koje će obaviti sudski vještak;

- nakon procjene zakazati prvo ročište za prodaju Predmeta izvršenja (na kojem se nekretnina, ili pokretna stvar) ne mogu prodati ispod polovine procijenjene vrijednosti;

- ukoliko ne bude zainteresovanih kupaca na prvom ročištu zakazati drugo ročište za prodaju Predmeta izvršenja (na kojem se nekretnine ne mogu prodati ispod 1/3 procijenjene vrijednosti, dok se pokretne stvari mogu prodati bez ograničenja).

 

Na zakazanoj prodaji dvije su moguće situacije, i to:


- da se na ročištu za JavnuProdaju prijavi zainteresovani kupac, taman to bila i Banka, u kojem slučaju kupac/i licitira cijenu za kupovinu Predmeta izvršenja po pravilima postupka, ili

- da na ročištu za prodaju ne bude zainteresovanih kupaca u kojem slučaju će sud obustaviti postupak prodaje.


 

Ukoliko se odlučite za kupovinu putem JavneProdaje na raspolaganju su Vam dvije mogucnosti:

 

- da sami učestvujete u postupku (sami podrazumijeva i putem punomoćnika/npr. advokata) i licitirate cijenu do visine maksimalno Vama prihvatljive (JavnaProdaja se obavlja, u pravilu, u zgradi suda u vrijeme kada to sud objavi), ili

- da u dogovoru sa Bankom prepustite kupovinu Predmeta izvršenja Banci, a da prethodno dogovorite cijenu za koju biste ga naknadno otkupili.

 

U oba slučaju jedini rizik je da pored Vas postoji neko treće lice koje je spremno platiti veću cijenu za Predmet izvršenja na JavnojProdaji od Vas.

 

Nadamo se da smo Vam pomogli da shvatite okvirno kako teče postupak naplate putem JavneProdaje. Ukoliko imate bilo kakvo dodatno pitanje ili nedoumicu mi smo Vam na raspolaganju.

 

Hvala što koristite usluge JavneProdaje.

 

S poštovanjem,

JavnaProdaja Team

 

 

 

Objavio: JavnaProdaja Team 29.09.2012 12:09
Sve vijesti